23-12-2020

Oude ideeën in een nieuw jasje. In het politieke landschap is dit zeker geen onbekend fenomeen. Soms zijn oude ideeën ook helemaal zo slecht nog niet en kan slimme marketing wonderen verrichten. Echter als de oude ideeën de hele geschiedenis lang vooral hebben gezorgd voor dood, verdriet en armoede, kan je jezelf afvragen wat het over iemand zegt als iemand deze ideeën opnieuw verkoopt als revolutionaire en ge-wel-dige bevindingen.

Toch bestaan deze mensen en het aantal is helaas niet gering. Deze radicalen zijn georganiseerd en werken in groepen op verschillende kanalen op het internet. Vandaag belichten we een specifieke groep: het (communistische) Broodbuis!  

 

Broodbuis is naar eigen zeggen “Het linkse antwoord op de rechtse media.” Ze omschrijven zichzelf als mediabedrijf en educatief links platform. Het project staat tot op heden nog in de kinderschoenen. Het bestaat nu vooral uit een Discord-server (Discord is een programma waar mensen online met elkaar kunnen communiceren) gevuld met een stuk of 100 jongeren, waarvan de helft ook echt actief betrokken is. In de groep hebben drie mensen duidelijk de leiding. Deze beheren ook de social media-accounts waaronder Twitter, Instagram-profiel en er recent een Reddit pagina aangemaakt.

Wat het educatieve platform Broodbuis precies extremistisch maakt? Wat er dan precies mis is met deze groep? En wat beweegt de actievere leden? We hebben het hier voor je opeen rijtje gezet:

De naam Broodbuis is afgeleid van het beruchte Engelstalige communistische platform ‘breadtube’. Daarmee is de Nederlandse variant natuurlijk nog niet extremistisch. Echter hebben meerdere leden van Broodbuis hebben openlijk toegegeven communistisch of socialistisch te zijn, en endorsen ze beruchte extreemlinkse personen en kanalen zoals influencer en communist Vaushv, die onder andere kinderporno heeft goedgepraat.

Ook kan je aan de hand van meningen en standpunten die ze openbaar delen duidelijk zien dat ze zich ver buiten het overton-venster begeven. (Het overton-venster is het spectrum van gedachtegoed dat het grote publiek accepteert.) Zo verkondigd Broodbuis op hun officiële kanalen dat NPO-omroep WNL fascisme valideert, geven ze in talloze berichten op social media aan dat ze graag de val zien van het kapitalisme, beweren ze dat kapitalisme en fascisme verbonden zijn aan elkaarspreken ze zich openlijk uit tegen vrijheid van meningsuiting, maken regelmatig ruzie met Joop.nl omdat de artikelen niet links genoeg zijn, vinden ze de VVD fascistisch, en vinden ze dat de NOS mensen te vaak confronteert met antisemitisme, racisme en transfobie.

Bij Broodbuis zijn ze ook niet vies van mensen opjagen. Zo gaan ze regelmatig achter (prominente) rechtse personen aan op social media. Echter blijken ze roekeloos en nalatig in hun jacht. Dit blijkt onder andere uit een recente poging om te achterhalen wie de eigenaar van het account ‘Vizier op Links’ is. Zo beschuldigden ze de eigenaar van het hostingbedrijf waar vizieroplinks.org stond ingeschreven, van het zijn van Vizier op Links. Dit hebben ze publiekelijk gedaan en hierdoor hebben ze veel schade aan zijn bedrijf aangericht. Ook hebben ze zijn veiligheid flink in gevaar gebracht, omdat Vizier op Links regelmatig ernstig wordt bedreigd. Broodbuis heeft hiervoor geen excuses aangeboden en een aantal prominente leden hebben de berichten waarin ze de hosting betichten van het zijn van Vizier op Links nog steeds online staan. Terwijl er onvoldoende bewijs is voor hun claims. Enkele prominente leden hebben als reactie op kritiek aangegeven dat het niks uitmaakt, want de host ‘is toch maar een nazi’.

 

Conclusie is dat door Broodbuis weer pijnlijk duidelijk wordt dat radicalisme onder linkse jongeren een groeiend probleem is. Broodbuis is ook zeker niet de enige jongerengroepering met dit probleem. Denk bijvoorbeeld aan de SP die recentelijk de geldkraan voor hun jongerenpartij ROOD heeft dichtgedraaid, naar aanleiding van extreme denkbeelden die in de jongerenpartij steeds prominenter opdoken. Broodbuis steunt ROOD openlijk, en ik kan met alle kennis die ik van Broodbuis heb met zekerheid zeggen dat een aantal van de actieve leden ook leden zijn van grote(jongeren-)partijen zoals de PvdA, JS, GroenLinks en DWARS.

Zo ook prominent lid Sibren. Die op zijn eigen Twitterprofiel heeft staan dat hij campaign organiser is bij de PvdA. Sibren heeft onder andere meegewerkt aan het in gevaar brengen van de hostingpartij van Vizier op Links. En hij schrijft regelmatig radicale stukjes tekst op de social media kanalen van Broodbuis. De PvdA moet zich echt afvragen of ze zich achter de uitspraken van deze jongen scharen. Wat doet de PvdA eraan om te voorkomen dat jullie hetzelfde overkomt als wat de SP is overkomen met ROOD? En is de PvdA wel goed op de hoogte van wat er allemaal speelt bij hun jongeren? Deze vraag stel ik vooral omdat Sibren een vrij actief lid is en dit soort dingen blijkbaar zonder problemen of kritiek van mede PvdA’ers kan zeggen en doen.

 

Deze vraag stel ik nu misschienaan de PvdA omdat er in dit specifieke geval veel te vinden is over ditdesbetreffende persoon, maar deze vragen gelden net zo goed voor de andere genoemdepartijen. In mijn ogen is wat er met ROOD is gebeurdeen waarschuwing voor wat er nu ook bij andere jongerenpartijen kan gebeuren enhet is dan ook zaak om dit serieus te nemen als je de stabiliteit engeloofwaardigheid van je partij wilt waarborgen.

We hopen dat de grote linkse partijen deze oproep serieus nemen, en dat we het politieke en publieke debat hiermee iets gezonder kunnen maken, zowel binnen de partijen zelf, als op het nationale toneel in Den Haag.